Friday, January 8, 2010

کتاب "حق حیات" نوشته عمادالدین باقی


شبکه عربی اطلاعات حقوق بشر در همکاری با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران ترجمه عربی کتاب «مسئله اعدام های زیر ۱۸ سال در ایران، ریشه ها وچاره های فرهنگی و فقهی» را منتشر کرد که  نوشته عماد الدین باقی؛ مدافع حقوق بشر ایرانی و برنده جایزه مارتین انالز برای حقوق بشر در سال ۲۰۰۹ است.

عمادالدین باقی تحقیق جامعی را در مورد اعدام کودکان بعنوان مجازاتی که هنوز در برخی از کشورهای اسلامی اعمال می شود در این کتاب عرضه کرده است. مطالعه باقی مبتنی بر مباحث حقوقی در قوانین اسلامی و بین المللی است که در آن باقی به این جمعبندی می رسد که پایان دادن به هر شکلی از اعدام یک ضرورت است از جمله محکومیت اعدام کودکان بخاطر جرایمی که در سن کمتر از ۱۸ سالگی مرتکب شده اند.
کتاب «مسئله اعدام های زیر ۱۸ سال در ایران، ریشه ها وچاره های فرهنگی و فقهی»  جلد دوم  کتاب حق حیات عمادالدین باقی است که  در آن باقی بر لغو اعدام کودکان تمرکز کرده و این بحث را تا آنجایی پیش می برد که نشان میدهد که قوانین اسلامی از لغواعدام کودکان حمایت می کنند و ادامه می دهد که کشورهای اسلامی می توانند این مجازات را از قوانین مجازات خود حذف کنند.
نویسنده این کتاب مبنای حقوقی و عقلانی  اعدام کودکانی که در سن کمتر از ۱۸ سالگی مرتکب جرمی شده اند را در کشورهایی که قوانینشان بر مبنای شریعت اسلامی است، و ایران یکی از این کشورهاست، مورد تحلیل قرار می دهد و به این جمعبندی می رسد که توقف چنین مجازاتی یک ضرورت است. منابع ارجاعی باقی در این  مطالعات،  آیه های قرآنی؛ قوانین حقوق اسلامی و اصول حقوق بشر است.
کتاب “اعدام کودکان؛ تحقیقی در ریشه ها و راه های قانونی توقف آن” همانند جلد اول آن  بخاطر مباحث جسورانه در نقد قانون مجازات در ایران و همچنین مخالفت باقی با برخی از تفاسیر قوانین اسلامی، در ایران ممنوع الانتشار است. عمادالدین باقی بخاطر فعالیت های تحقیقاتی خود در دفاع از حقوق بشر زندانی شد و این تحقیق را در حالیکه در اوین بود ادامه می داد. باقی در تیرماه ۱۳۸۷ از زندان آزاد شد.
عمادالدین باقی بخاطر فعالیت های برجسته حقوق بشری خود و بویژه تلاش برای پایان دادن به مجازات اعدام، جایزه مارتین انالز برای حقوق بشر را در سال ۲۰۰۹ میلادی که یکی از مهمترین جوایز حقوق بشری است دریافت کرد. آقای باقی از طرف  ۱۰ سازمان معروف حقوق بشری برای دریافت این جایزه کاندیدا شده بود.
شبکه عربی اطلاعات حقوق بشر و کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران این کتاب را بعنوان یک سند ارزشمند برای کمک به سیاستگذاران، قانونگذاران و متفکرین در کشورهای اسلامی منتشر کرده است تا به آنها اطمینان دهد که مبنای حقوق اسلامی  با تلاش برای لغو مجازات اعدام بویژه اعدام کودکان در تضاد نیست و به این ترتیب به آنها کمک می کند تا قوانین جدید را بر اساس منابع اسلامی و معیارهای حقوق بشر تنظیم کنند .
این کتاب برای پاسخ  و بحث درباره چهارمسئله تحریرشده است:
۱ – در ایران علیرغم پذیرش میثاق بین المللی مدنی و سیاسی و کنوانسیون حقوق کودک اما همچنان حکم اعدام برای افراد زیر۱۸سال صادر یا اجرا می شود.
۲ – دلایل و زمینه های مذهبی، فرهنگی و حقوقی ادامه صدور احکام اعدام کودکان چیست؟
۳ – آیا راه حلی برای مشکل (این نوع خشونت علیه کودکان)وجود دارد؟
۴ – واقعیت وچند وچون احکام صادر شده در ده سال گذشته چیست؟
نویسنده کتاب، وجود تفکرسنتی فقهی را یکی از مشکلات می داند و ارایه اجتهادی نو برای تاثیرگذاری بر نظام قانون‌گذاری در این زمینه را مهم ترین راه حل قلمداد می کند. او اهداف خود را ، حساس سازی افکار عمومی نسبت به این نوع خشونت علیه کودکان ، حساس سازی دستگاه قانونگذاری، ارائه دیدگاه فقهی نو برای تسهیل حل مشکل و تاثیر بر دستگاه قانونگذاری  خوانده است. در این زمینه سابقه ای در تحقیقات فقهی وجود ندارد.
این کتاب در دو بخش تنظیم شده است. بخش اول،بحث نظری  و بخش دوم بحث آماری و نقد پرونده ها است. هرچنداین تحقیق از ۱۳۸۵ آغاز شده و مباحث این کتاب همزمان با اجرای تحقیق به مناسبت های گوناگون منتشر می شده و بخشی از آن که در خرداد۱۳۸۶ در روزنامه هم میهن منتشر شد وتوسط همکاران عفو بین الملل به انگلیسی ترجمه و انتشار یافته و کتاب در نسخه های محدود میان برخی ازروحانیون و مسئولان قضایی و پارلمانی توزیع گردید اما با پیگیری های کمپین بین المللی حقوق بشر و ترجمه آن به عربی توسط شبکه عربی حقوق بشر متن کامل کتاب برای اولین بار  توسط کمپین انتشار می یابد.



2 comments:

  1. سلام دوست عزیز
    متأسفانه یکی از درد های جامعه ایران هم همین احکام خشن اسلامی و اعدام های اون هستش . هر چند به نظر من ریشه این مسأله در بلوغ شرعی هستش که برای پسر ها 14 سال و برای دختر ها 8 سال شمسی هستش . این طوری یه کودک رو در همه جای دنیا کودک حساب میشه به عنوان بالغ میتونن مجازات کنن و اون هم مجازات های خشن و سرد اسلامی . به امید روزی که قوانین مدنی و نوشته شده بر اساس نیازهای اجتماع و مردم جای قوانین خشک و سرد 1400 سال پیش رو بگیره




    با درود و سپاس فراوان : شهرام

    ReplyDelete
  2. این کتاب رو از کجا می شه دانلود کرد؟

    ReplyDelete